in products / boostrapping

Aan klanten geraken? Lok toeval uit

Lucky Dice

Even een les uit ons eerste anderhalf jaar van ons web software bureau zorros.be: elk van onze klanten is als bij toeval bij ons terecht gekomen. Dus een bedrijf opstarten is een loterij? Neen. Toeval lok je uit!

Het is niet de beste die de klanten binnenhaalt. Het is diegene die zich als beste voordoet naar de markt toe. Klanten rekenen je af op die eerste indruk. Er moet dus in de eerste plaats een eerste indruk zijn. Door in je kot te blijven zitten kan je geen indrukken nalaten. Je mag dan nog op je zolderkamer de beste code schrijven, de mooiste Photoshops uitwerken, of de meest zuinige elektrische motor uitvinden, als je er niet mee naar buiten komt, heb je geen klanten. Nul. Een middelmatige web developer die zich laat zien, zal eerder klanten vinden dan een top developer die alleen op zijn kamer blijft zitten.

Door naar buiten te komen, lok je de kans uit dat klanten je vinden. Dat kan bijvoorbeeld door:

  • Naar beurzen te gaan. En dan liefst beurzen waar je klanten zitten, en niet je collega’s. Als designer is het uiteraard interessant om naar bijeenkomsten te gaan voor designers, maar daar zitten (1) niet veel klanten en (2) als er al zitten, loopt er een leger aan concurrenten rond je. Indien je klanten wil tegenkomen, ga dan naar andere beurzen: beurzen voor starters (die hebben allemaal een website nodig), beurzen voor bedrijfsleiders, beurzen voor zelfstandigen, voor KMO’s, … Raak er aan de praat, en begin geen verkooppraatje. Men vraagt toch wat jij doet van werk. Gewoon aanhalen wat je doet is al genoeg: indien men (nu of later) op zoek is naar wat jij aanbiedt, krijg je vroeg of laat van die persoon een telefoon. Bingo!
  • Te bloggen. Blog over eender welk onderwerp, zolang het je maar interesseert en je van dat onderwerp meer af weet dan 90% van de mensen om je heen. (trek je niets aan van die 10% die er meer van afweet.) Het belangrijkste is dat je blogt en dat 90% vindt dat je een expert bent in je onderwerp. Er is altijd wel iemand op deze wereld die wil lezen wat jij schrijft. Hoe specifieker het onderwerp waarover je schrijft, hoe minder lezers, maart des te trouwer je fans. En vroeg of laat is er één van die fans, of iemand uit de kennissenkring van die fans, die nét de dienst nodig heeft die je aanbiedt. Bingo!
  • Dingen te doen. Dat wil zeggen: andere dingen dan je hoofdactiviteit (designen, programmeren, schilderen, …). Ga eens bij familie langs, maak een bedrijfsvideo, ga klanten interviewen, organiseer een bijeenkomst, ga presenteren op een beurs, nodig je klanten uit voor een drink zodat ze elkaar leren kennen, maak sweaters en geef die weg, ga eten met je bedrijf, doe een brainstorm met andere bedrijven. Je zou er van versteld staan over hoeveel mogelijke opdrachten hier uit voortvloeien!

O ja, en volg me even op twitter aub: @pietereer

Write a Comment

Comment