in products / boostrapping

Wie wordt er graag even onderbroken voor wat reclame?

Screen shot 2011-01-31 at 17.39.19

Niemand. Niemand wordt écht graag onderbroken voor een email of een grappig reclamefilmpje, een radiospot of TV ad. Zelfs een gratis staaltje van het een of ander is meestal irritant. Denk even aan de vriendelijke dame of heer die je in de supermarkt een gratis toastje met zalm laat proeven – nét wat ik nodig had op een drukke zaterdagochtend! Er wordt te veel gemarked. Te veel emails, flyers, presentaties, radiospots, TV trailers, Google Ads, banners en gratis T-shirts en balpennen. Marketing en reclame komt zo goed als altijd ongelegen. Mensen zijn dat beu. Er scheelt iets met de klassieke manier van marketen.

De beste marketing volgens mij, zeker voor een startup, is je klanten overladen met waarde, service en oplossingen. Toon hen je commitment. Verras hen tot ze “wow” zeggen. Toon hen dat je van hun probleem, jouw probleem maakt. Dit is alvast wat we nastreven met Zorros en Fikket. Soms mislukt dit, soms lukt dit. Een feit is dat we er steeds beter in worden. Het is ons streefdoel. En klanten voelen dat. Dàt is jezelf marketen.

Je mag als startup echter niet de vergissing maken van helemaal geen marketing te doen. Je moet op een of andere manier wel in de hoofden van je toekomstige klanten belanden, zodat ze, de volgende keer dat ze een dienst nodig hebben die jij levert, aan je denken. Maar doe dit leuk en zoek iets a-typisch. Dat hoeft daarom niet veel moeite en geld te kosten. Bij Zorros bijvoorbeeld hadden we het idee T-shirts te drukken…tot we beseften dat mensen die toch nooit aandoen omdat:

 1. het in België meer wintert dan zomert, dus mensen dragen die T-shirt altijd onder iets.
 2. het altijd veel te duidelijk is dat het een gesponsorde bedrijfs T-shirt is, dus die T-shirt komt dan toch maar op de stapel van “gratis gekregen T-shirts” te liggen die men enkel aandoet als men behangt of de muren gaat schilderen.

Dat hebben we als volgt opgelost

 1. Geen T-shirt, maar een (weliswaar iets duurdere) sweater
 2. Enkel ons logo, geen tekst of typische reclameslogan, zodat de sweater als het ware niet gesponsord lijkt door een bedrijf.

Resultaat? De sweaters worden met plezier gedragen, mensen vertellen erover (“gratis gekregen van die mannen van Zorros”), en we stick into their head.

En zoals gezegd: behalve het drukken van die sweaters gaat al onze energie naar échte waarde creatie.

Write a Comment

Comment

Webmentions

 • Software and web development in Ruby on Rails | Zorros » Aan klanten geraken? Lok toeval uit

  […] presenteren op een beurs, nodig je klanten uit voor een drink zodat ze elkaar leren kennen, maak sweaters en geef die weg, ga eten met je bedrijf, doe een brainstorm met andere bedrijven. Je zou er van versteld staan over […]

 • Aan klanten geraken? Lok toeval uit » web & business

  […] ga presenteren op een beurs, nodig je klanten uit voor een drink zodat ze elkaar leren kennen, maak sweaters en geef die weg, ga eten met je bedrijf, die een brainstorm met andere bedrijven. Je zou er van versteld staan over […]

 • Tweets that mention Wie wordt er graag even onderbroken voor wat reclame? » Over online software, webapplicaties en web startups -- Topsy.com

  […] This post was mentioned on Twitter by Leila V. der Haeghen, Pieter Eerlings. Pieter Eerlings said: New Blogpost: "Wie wordt er graag even onderbroken voor wat reclame?" – http://bit.ly/eDytFS #in […]