in personal development, products / boostrapping

Een bedrijf in the cloud (of “the future of work”)

Een “company in the cloud”, “het nieuwe werken” of “the future of work”.

Om in deze snel veranderende wereld mee te kunnen, is het belangrijk dat je jezelf niet met te veel overhead opzadelt. Bij Zorros hebben we ons vanaf dag één over alles afgevraagd of het wel nodig en nuttig was. Moeten we wel een vaste lijn in huis halen? Hebben we een kantoor nodig? Waarom? Is een universitair wel een betere programmeur dan een gepassioneerde nog niet afgestudeerde? Het is niet omdat “men” al eeuwen op een bepaalde manier werkt, dat dat de beste manier is. Voorbeelden?

We hebben geen kantoor.

Iedereen werkt van thuis (of van waar hij of zij wil). We maken tenslotte web en mobile software, het enige wat je daarvoor nodig hebt is een computer en een internetverbinding. Waarom zou je dat samen op kantoor moeten doen? “Om te overleggen, en samen na te denken!”. Tjah. Niet altijd waar. Veel tijd gaat verloren door meetings en overleg. Iedereen heeft zich toch al eens afgevraagd wat hij in die meeting zit te doen.

“Maar door er samen over te meeten en te brainstormen komen we toch tot een beter resultaat?!”

Niet waar. Vaak is het in meetings die dat het luidste roept die gelijk haalt. Of diegene dat zijn idee het beste kan verkopen. En dat is niet per definitie de meer introverte maar wél meer intelligente software ontwikkelaar. Check it. Bovendien zijn tools als Skype en Google Hangout meer dan perfect voor samen te brainstormen. Met als voordeel dat je die tools enkel benut als er écht eens nood is aan overleg, en niet voor elke futiliteit.

“Maar hoe weet je dan of je werknemers wel 8 uur per dag werken?!”

Wel, het aantal uur dat iemand op een stoel zit, interesseert me eigenlijk niet. Hoe weet iemand met volk op kantoor of die 8 uur per dag werken? Voor het zelfde geld zitten ze 6 uur per dag op Facebook. Enkel het eindresultaat telt. En dat is: kwaliteitsvolle software die problemen oplost voor tevreden klanten.

Neem mensen aan die hun job zo graag doen dat je ze niet hoeft op te volgen. We hebben momenteel enkele programmeurs bij Zorros die je moet TEGENHOUDEN om niet aan projecten te beginnen die nog moeten ondertekend worden.

We hebben geen vaste uren.

Iedereen werkt wanneer hij of zij wil. Wat voor zin heeft het iemand die een nachtmens is, te verplichten om om 8 uur op kantoor te zijn? Wie wint daarbij? Wil iemand maandag namiddag even langs de bank of de gemeentedienst, feel free! Het mooie is: door zoveel flexibiliteit te geven, krijgen we 10X meer flexibiliteit terug. Er wordt zonder morren in het weekend doorgewerkt aan een dringend probleem. Bij een go live zijn overuren geen probleem.

Behandel werknemers niet als kinderen. Als je dat wel doet, gedragen ze zich als kinderen. Wie wordt er graag gecontroleerd? Ga jij meten of iemand wel 8 uur per dag werkt? Dan kan je toch verwachten dat die na een tijdje ook geen second méér dan 8 uur werkt! Betrek werknemers. Laat hen mee beslissen. Geef ze verantwoordelijkheid. Laat ze los.

Hoe kan je bedrijf groeien als je aproval dient te verlenen voor een uurtje langer pauze? Als je zit te meten of mensen wel voldoende uren werken? Door je zo min mogelijk op dingen vast te pinnen, weinig procedures, geen plechtige rituelen, en autonome, gepassioneerde werknemers die zelf beslissen, ben je scalable. Je business kan en zal groeien. Less is more.

Write a Comment

Comment