in products / boostrapping

Online met die handel

Indien je een nieuwe web applicatie, e-commerce site, of SaaS product online wil brengen is mijn advies: snel online met versie 1! Zelfs al ben je er zelf nog niet helemaal tevreden mee. Zelfs al zitten er nog bugs in. Zelfs al vind je de kleuren niet perfect, of ontbreken er voor jou nog zeer belangrijke features. Ook al zal je server crashen als je door één of andere reden 1000 sign ups hebt in de eerste maand.

Waarom?

  • De kans is enorm groot dat je GEEN 1000 sign ups hebt de eerste maand. En moest je die hebben en je server crasht, dan is je business idee allicht zo goed dat je je geen zorgen hoeft te maken.
  • Je product, website of e-commerce applicatie zal nooit af zijn. Dus als je wacht tot het af is, dan staan er al 10 concurrenten online met hetzelfde idee.
  • De “missing features” die jij er nog absoluut bij wil, zijn misschien niet zo belangrijk voor je klanten. Misschien zijn ze zelfs storend voor anderen!
  • De kleuren die jij niet mooi vind, vinden anderen prachtig.
  • Je wil zo snel mogelijk feedback en “evidence” van een echte markt. Dat bekom je niet door de berekeningen en assumpties in een zelf verzonnen businessplan. Feedback bekom je enkel door live te gaan.
  • De eerste 20% van de geïnvesteerde tijd en middelen leveren vaak al 80% van de cruciale functionaliteit op. Klanten zijn bereid te betalen voor cruciale features! Go-live uitstellen betekent inkomsten uitstellen.
  • De overige 20% zijn nice-to-have features. Van die nice-to-have features ben je niet eens zeker dat ze wel nice-to-have zijn. Misschien vind jij ze nice, maar vinden de klanten ze storend. Dus de overige 80% van de tijd en middelen spendeer je aan features die allicht veel minder waard zijn voor je eindklanten.

release-early

Waar wacht je nog op? Online met die handel!

Write a Comment

Comment

Webmentions

  • Tweets that mention Het verhaal van mijn web startup – Pieter Eerlings » Blog Archive » Online met die handel -- Topsy.com

    […] This post was mentioned on Twitter by Judith Straetemans, Pieter Eerlings. Pieter Eerlings said: Online met die handel! http://bit.ly/djlFXn #in […]