in products / boostrapping

Waarom software op maat een troef is voor uw business

De wereld verandert constant. Elke seconde wordt er een kind geboren en elke dag worden er 500.000 nieuwe Twitter accounts aangemaakt. 15 jaar geleden kende niemand Internet, terwijl binnen 5 jaar allicht 70% van de Belgen continu met zijn mobieltje met het net verbonden zal zijn. E-commerce groeit met 15% per jaar, en we rijden binnenkort met elektrische wagens. En toch zijn er bedrijven die op hun wolk blijven zitten tot ze eraf vallen. Denk maar aan Nokia dat ooit marktleider was, en zich als een slak heeft laten inhalen door Apple, Google en vele anderen.

Kunnen inspelen op een continu veranderende wereld is geen optie. Het is hét criterium voor het opstarten én onderhouden van een succesvolle business. In de woorden van Darwin:

Darwin-with-quote3

Business modellen moeten steeds heruitgevonden worden. Interne processen moeten hertekend worden. Niet innoveren in een constant veranderende wereld is achteruit gaan. En dat zeker in de laatste decennia waarin alles aan een record temp wijzigt.

Meer dan ooit is wendbare software op maat een troef om het verschil te maken. Voor al wat commodity is bestaan er schitterende standaard pakketten. Maar als je bedrijf enkel uit commodity bestaat, wat is dan je bestaansreden? Door te innoveren breek je op bepaalde vlakken uit standaard patronen. En doordat je uit standaard patronen breekt, ben je (op bepaalde vlakken) niets met standaard software pakketten.

U wil als eerste fruit online verkopen? U wil uw interne processen verbeteren door middel van gebruik van eID? U wil uw klanten een bijzonder goede service bieden waarbij ze online de status van hun bestelling kunnen opvolgen? U wil een iPhone applicatie om klanten beter op de hoogte te houden? Telkens opnieuw een razend interessant concurrentieel voordeel. En dus telkens ook iets waarvoor geen standaard pakket bestaat. Indien er een standaard pakken voor zou bestaan, was het geen concurrentieel voordeel!

Door zijn business af te stemmen op wat “de standaard” informatica pakketten bieden, stem je je business af op de commodity. Je business wordt niet efficiënter dan de concurrentie, wordt niet innovatiever, beter, goedkoper of creatiever. Enkel door verder te denken dan wat bestaande oplossingen bieden, kan je je concurrentie beter afzijn.

Write a Comment

Comment