in personal development, products / boostrapping

Wat hebben tomaten met productiviteit te maken?

paper

Hoeveel tijd zou er verloren gaan aan Twitter, LinkedIn, misverstanden, overbodig werk, onduidelijk e-mail verkeer, het vergeten of uitstellen van taken waardoor kleine taken plots problematisch worden, en een gebrek aan focus en een teveel aan gestoord worden?

Ik weet het niet. Maar het is veeeeeel! Als ondernemer mens is het belangrijk om regelmatig te evalueren of je niet efficiënter kan werken. Het mooie is dat, door hier écht aan te werken (en er niet enkel over te lezen), krijg je meer gedaan door dezelfde moeite. Is dat niet fantastisch? Waar je voorheen 8 uur op werkte, krijg je nu gedaan in 4 uur. En ik overdrijf niet. Je kan gemakkelijk je “input” halveren, terwijl je de “output” gewoon behoudt. En nog beter: dit geldt niet enkel voor je werk, je kan die technieken altijd en overal gebruiken. In theorie zou je dus zot moeten zijn om hier niet van te genieten. In praktijk zien we nog zeer veel mensen die vinden dat dit niet voor hen is weggelegd.

Er zijn honderden pagina’s geschreven over productiviteit. Het meest bekende boek is Getting Things Done (GTD) van David Allen. Nu, ik begrijp dat niet iedereen zin en tijd heeft om een boek van enkele honderden pagina’s te lezen. (Alhoewel dit een foute redenering is, want je zal er later massa’s tijd mee besparen). Daarom toon ik je hier een van de vele technieken om je productiviteit enorm te boosten. Het aanleren en begrijpen van de Pomodoro-techniek kost….30 seconden. De tijd die je er mee wint als je die consequent toepast bedraagt enkele uren per week. Here we go!

  1. Kies één taak die je wil afhandelen
  2. Ga naar http://e.ggtimer.com/pomodoro
  3. Werk onvoorwaardelijk in één ruk door aan die taak. Geen Twitter, geen telefoon opnemen, geen e-mails checken. Kijk NIET naar de klok. Werk tot je de biep hoort.
  4. Neem een pauze. Doe wat je wil. Surf er op los, Tweet, bekijk youtube video’s, neem een koffie. Als de biep gaat, herstart je de Pomodoro timer, en werk je verder aan de taak tot die is afgewerkt. Kies een nieuwe taak indien nodig.
  5. Neem elke 4 Pomorodo’s een grotere pauze (een half uur ofzo).

Resultaat? Meer focus. Meer flow. Veel efficiënter en effectiever. Meer concentratie. Meer context om een taak af te werken. Minder afleiding. Minder switchen tussen taken. Minder noice. Taken verdwijnen sneller van je to do lijst (je hebt toch een to do lijst mag ik hopen?). Elke taak die je afhandelt geeft je een goed gevoel. Je krijgt meer gedaan in minder tijd!

Ik ben er zeker van dat het helpt! Probeer het één volledige dag, en laat me weten hoe het ging.

Write a Comment

Comment

Webmentions

  • Tweets that mention Wat hebben tomaten met productiviteit te maken? / Over online software, webapplicaties en web startups -- Topsy.com

    […] This post was mentioned on Twitter by Leila V. der Haeghen, Pieter Eerlings. Pieter Eerlings said: Nieuwe blog post – Wat hebben tomaten met productiviteit te maken? http://bit.ly/f2OPsW #in […]