in products / boostrapping

Hele dagen programmeren @ een web startup? Fout!

Als ondernemer is het belangrijk om elk facet van je onderneming op te volgen, en je op alle vlakken continu bij te schaven. Ik zit in de web industrie. Hele dagen programmeren? Fout! Mijn dagdagelijkse “problemen” zijn geen technische problemen.

Wel: hoe zal ik mijn volgende klant bereiken? Wat is onze niche? Hoe zit de BTW wetgeving in elkaar? Hoe maak ik een verkoopscontract op? Hoe differentiëren wij ons van de concurrentie? Hoe kan ik efficiënter werken? Hoe zit de wetgeving in elkaar rond internationale BTW? Waar moet ik zijn om met de juiste mensen te netwerken op het juiste moment? Hoe vind ik de tijd om mijn facturatie op te volgen? Hoe moet ik iets overtuigend presenteren voor een jury? Hoe raak ik niet overwerkt? Waar vind ik de juiste mensen die me op zelfstandige basis kunnen helpen?

Jammer genoeg kan je de ervaring in al deze verschillende domeinen niet kopen. Je moet ze opbouwen. En dat gebeurt enkel over de jaren heen. Wat wel nuttig is volgens mij…

Lees erover op blogs of in boeken.

Er zijn massa’s zeer interessante blogs en boeken. Over elk onderwerp. In elke taal. MUST READ voor elke jonge ondernemer:

Erover praten met meer ervaren mensen.

Trek je stoute schoenen aan, en spreek de juiste vrienden van kennissen van vrienden van familie aan. Vraag naar hun ervaring, naar hun visie, hun raad. Bij niet voor de hand liggende problemen geldt: hoe meer verschillende visies, hoe meer input, hoe meer ervaring, hoe beter. Uiteraard niet blindelings aanvaarden wat anderen je aanraden, maar het eens van hun kant bekijken kan zeker geen kwaad.

Gezond verstand gebruiken, en af en toe tegen de muur lopen.

Met wat gezond verstand raak je al heel ver. Toch kan af en toe (niet te hard) tegen de muur lopen geen kwaad. Dan ben je zeker dat je daarna wèl in de juiste richting loopt.

Zijn er nog tips? Nog boeken of blogs die ik mis? Altijd welkom in de comments hieronder!

Write a Comment

Comment