in personal development, products / boostrapping

25 dingen die niet nodig zijn om live te gaan met je product

Je wil een (software) product lanceren. Great. Hier alvast 25 dingen die helemaal niet nodig zijn om live te gaan en om betalende klanten te vinden. “Niet nodig, Live, Betalende klanten” in één zin. Yep!

 1. Advanced search functionality. Keep it simple.
 2. Een captcha. Integreer die zodra er spam begint op te duiken. Bovendien vertraagt een captcha het sign up proces voor de eerste users die een account willen aanmaken.
 3. Fancy ajax “omdat dat sneller is”. Maak je geen zorgen: performance zal de eerste maanden geen probleem zijn. Dat wordt pas een probleem na enkele tienduizenden gebruikers. Focus je eerst op het vinden van deze gebruikers.
 4. Een grappige “404 page not found”. Steek je tijd in dingen die waarde toevoegen voor je klanten, en waarvoor ze zouden willen betalen.
 5. Een perfecte layout. Een deftige layout is voorlopig genoeg. Wel een beetje zorg voor dragen voor de UI, maar niet als een bezetene elke pixel 100 keer omdraaien. Done is better then perfect.
 6. Video upload. Indien je users video zouden moeten kunnen integreren, laat hen toe van Youtube of Vimeo HTML snippets te copy pasten.
 7. Sign up with Twitter or Facebook.
 8. Automatic billing. Doe dat eerst manueel. Manueel kost 0 dagen development time, en de eerste maanden zal je zo weinig facturen moeten uitschrijven dat “automatic billing” het laatste van je zorgen zal zijn.
 9. Een mobile versie (tenzij net dat je business model is natuurlijk). Iedereen wil tegenwoordig een iPhone app van zijn product. Uiteraard jij ook. Maar stel die effort en kost even uit tot je users hebt.
 10. 100% automated tested code. Is natuurlijk mooi, maar wil je écht daar je tijd in steken voor een software waarvan je nog niet eens weet of hij wel users zal hebben?
 11. Een super sexy API. Ook weer mooi, maar kan na go live. Online met je product zonder API, en zien hoe de markt reageert!
 12. A/B testing. Niet nodig om live te gaan.
 13. User preferences en settings.
 14. Keyboard shortcuts zoals op Gmail.
 15. Een 100% geïntegreerde blog. Ga voor WordPress of Tumblr op eigen domein zoals http://blog.jouwdomein.com
 16. Custom icons, speciaal ontwikkeld voor jouw app. Download gewoon een gratis icon set.
 17. Een logo. Yep, het is NIET nodig om een logo te laten ontwikkelen om live te gaan. Twitspark, veelbelovende Belgische startup, is al een tijdje live, en onlangs pas een logo op maat laten ontwikkelen.
 18. HTTPS en SSL. Wel snel doen na go live, maar niet nodig om live te gaan.
 19. Drag en drop functionality. Super sexy…maar echt nodig?
 20. Een kantoor. Ons web agency Zorros heeft 2 jaar na oprichting nog steeds geen kantoor. Wel al 7 personen in dienst en serieus wat klanten.
 21. Multi language. Je app vertalen kost veel meer tijd en moeite dan je zou denken. Bovendien is je app minder wendbaar, want bij elke aanpassing moet je weer gaan uitrollen naar verschillende talen. Bewijs eerst even dat je in één taal betalende users vindt, vertaal dan pas als dat nodig blijkt.
 22. HTML5 en CSS3. Geen must, nice to have.
 23. Een WordPress plugin.
 24. Een Amazon S3 Server om te scalen.
 25. Op maat ontwikkelde analytics. Gebruik gewoon Google Analytics.

Ongetwijfeld zou het leuk zijn om al die dingen te hebben. En dat is het ook exact: leuk om hebben, niet nodig om hebben. Focus nummer één is het vinden van betalende klanten. En om betalende klanten te vinden, zet je best je huidige versie van je software online. As is. Now go live!

Nog voorbeelden van dingen die niet nodig zijn om live te gaan? Voorbeelden van dingen waar je wél je tijd aan hebt verspild, maar die niet nodig bleken na go live? Leave a comment!

Write a Comment

Comment

 1. Idd, sinds de start van TwitSpark in september was het logo gewoon de tekst in helvetica, met een 1-page website. Slechts een paar dagen geleden nieuw logo en website. We hadden eerst geen statistieken, geen automated invoicing, geen image upload bij tweets, geen … (Nu natuurlijk wel, een 9 maanden later..)
  Gewoon naar je core offering kijken, en beslissen welke onderdelen waarde hebben waar mensen voor willen betalen.
  Done is better than perfect. Idd.

 2. Nog ééntje:
  ‘Terms of use’ opgemaakt door een gespecialiseerde jurist –
  Inspireer je op wat er al bestaat (van gelijkaardige softwarepoducten) en tracht vooral te begrijpen wat er typisch in een zo’n ‘terms of use’ staat.
  Als de dingen goed gaan en je hebt al een aantal klanten, is het tijd één en ander te laten nakijken door een jurist