in personal development, products / boostrapping

Premature optimalisatie

Ik zie veel te veel ondernemers die zich zorgen maken over dingen die zouden kunnen gebeuren. Useless. Als ondernemer heb je “tienduizend miljard miljoen” dingen te doen. Je krijgt onmogelijk alles gedaan. Er is altijd nog iets te doen.

Pre-optimaliseren is: perfectie nastreven. Niets is perfect. Het is best OK om een niet perfecte business te runnen. Indien je wacht tot alles “optimaal” is, zal je nooit starten. Het belangrijkste is een betalende klanten vinden. Beter 10 kleine betalende klanten, dan een perfecte business.

Problemen oplossen die er nog niet zijn. Zorgen maken over situaties die zich misschien nooit gaan voordoen. Tijdverlies. Je hebt je tijd meer dan nodig in het NU voor actuele situaties/problemen/uitdagingen. Er komen zoveel onverwachte problemen (=uitdagingen) uit onverwachte hoeken, dat het zinloos is om je energie te verspillen aan problemen die er nog niet eens zijn.

Voorbeelden?

  • Je maakt je zorgen of de servers voor je nieuwe web applicatie wel 1 miljoen users zullen aankunnen voor “als we op Techcrunch, Inc.com en the New York Times worden vermeld”.
  • Een volledig geautomatiseerd en geïntegreerd facturatie-, boekhoudings-, CRM- en project management systeem voor “als we 1000 facturen per dag moeten uitschrijven”.
  • Een administrative support aannemen om de brieven op kantoor te openen voor “als we groeien”.
  • Vanaf dag 1 een groot kantoor huren met duur meubilair voor “de Fortune 500 in te ontvangen”.

Premature optimalisatie is een probleem oplossen dat er vandaag nog niet is. De tijd die je hierin verliest kan je niet aanwenden om je eerste klanten razend gelukkig te maken, om dringende problemen op te lossen, om beslissingen te nemen en verder te groeien. Het zorgt enkel voor extra kopzorgen, nadenken, weekendwerk, issues, en twijfels (want ergens voel je wel dat je je tijd aan het verspillen bent in iets onnuttigs).

Bovendien zijn de dingen die je vandaag optimaliseert binnen 3 maand misschien helemaal niet meer relevant. De wereld en de business verandert razend snel. Optimaliseer enkel wat vandaag een écht probleem is. En dan nog wel met minimale effort en kost. Premature optimalisatie heeft al voor veel faillissementen gezorgd.

Write a Comment

Comment