De goedkoopste zijn is een dom idee

Zo, dus u wil veel klanten binnenhalen door de goedkoopste te zijn?

PROFICIAT, u zal:

  • veel werk hebben
  • weinig verdienen

DE GOEDKOOPSTE ZIJN IS GEEN STRATEGIE

De grootste idioot kan “de goedkoopste zijn”. Er is ALTIJD en OVERAL iemand die goedkoper dan jij kan gaan. (jaja, ik weet het: “Maar die levert niet dezelfde kwaliteit!”… dat weet uw toekomstige klant niet hé). Op deze wereld lopen veel cowboys en gladde alen rond. Je kan 1 dag de goedkoopste zijn. Morgen staat er een cowboy die goedkoper is. Het is geen lange termijn strategie.

Door goedkoop te zijn, trek je foute klanten aan. Klanten aan die er goedkoop vanaf willen komen. Klanten die veel willen voor weinig geld. Die het maximum uit je zullen persen, en de waarde van je werk niet erkennen.

Ik heb al klanten gehad die me bij het eerste contact vertelden dat ze “weinig budget hadden” en tegelijk zeiden ”dat ze bekend staan om hun veeleisendheid“. Tjah. Die deel ik dan mee dat het op dit moment jammer genoeg te druk is om nog projecten te aanvaarden.

Zorg ervoor dat je een andere reden hebt waarom klanten bij jou zouden komen dan de “goedkoopste te zijn“. Top kwaliteit. Je kennis van business. Je ervaring in een niche markt. Awsome customer support. Creativiteit. Meer bieden dan gevraagd wordt. Overperformen. Toon passie, gedrevenheid, inzet. Wees super stipt en correct. Bel je klanten af en toe eens (zonder verkoopstreden) om te vragen hoe het met hen gaat. Ga voor marges, niet voor break even.

BETER 10 KLANTEN DIE CORRECT BETALEN, DAN 1000 KLANTEN DIE WEINIG BETALEN.

Je kan die 10 klanten super goede kwaliteit leveren, alle aandacht die ze maar willen. Waardoor je nog meer gelijkaardige klanten aantrekt. Low budget projecten eisen al je tijd op, zodat er minder tijd is voor klanten die wél bereid zijn te betalen voor kwaliteit.

EEN LAGE PRIJS  = zeggen tegen uw klanten “WIJ ZIJN SLECHT”

Zou u niet argwanend zijn als iemand 50% goedkoper is dan alle anderen?

Starters hebben vaak het gevoel dat ze te duur zijn, en vragen dus systematisch te weinig. Ze durven gewoon niet genoeg vragen. Mijn advies: neem een prijs die je als starter gevoelsmatig OK vind…en verdubbel die. (Jawel, u heeft dat juist gelezen: verdubbel die.) Dié prijs is de prijs die je aan je klanten factureert. Krijg je geen klanten binnen? Werk dan aan je uitstraling, imago, ga spreken op beurzen, zorg voor een voordeel ten opzichte van je concurrentie, mik op grotere klanten met meer geld (banken, multinationals, …) in plaats van de kruidenier om de hoek, start een blog, geef opleidingen over zaken die met je business te maken hebben, … Maar verlaag je prijs niet.

Author: Pieter Eerlings

http://www.linkedin.com/in/pietere http://www.last.fm/user/pietereerlings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *