in products / boostrapping

Founders: Werk AAN je bedrijf, niet IN je bedrijf!

Er is altijd iets te doen in je bedrijf. Er zijn klanten, facturen die betaald moeten worden, wanbetalers die je moet opvolgen, werknemers met vragen, rapporten die je moet maken, onverwachte problemen, je GMS gaat af, een inbox vol emails, onverwachte file, de printer doet het even niet meer, je PC stelt voor om nieuwe updates uit te voeren, een klant belt met een dringende vraag, je moet nog een offerte afwerken tegen morgen, …

IN JE BEDRIJF IS ER ALTIJD IETS MEER DRINGEND DAN:

 • Een stapje achteruit zetten en je afvragen waar je mee bezig bent
 • Je strategie voor de komende jaren bijschaven
 • Procedures uitwerken voor nieuwe werknemers
 • Bloggen op je company blog
 • Jezelf en je bedrijf in vraag stellen
 • Van je bedrijf een geoliede machine maken (die zonder jou kan draaien)
 • Brainstormen over nieuwe ideeën
 • Na te gaan hoe de wereld veranderd is de laatste paar jaar, en je bedrijf daar op af te stellen
 • Interessante blogs lezen en naar TED talks te kijken
 • Eens totaal informeel te gaan tafelen met andere ondernemers of met je klanten
 • In de natuur te gaan sporten

De verleiding is dus groot om jezelf volledig te laten absorberen door het dagdagelijkse doen en laten van je bedrijf. Ook als je werknemers in dienst hebt is die verleiding er constant: als bedrijfsleider ben je namelijk nog nét en tikkeltje meer gemotiveerd om al die taken super goed te doen.

Nochtans is werken AAN JE BEDRIJF veel belangrijker dan werken IN JE BEDRIJF

 • In je bedrijf werken is: telefoons opnemen, klanten met een probleem verder helpen, emails beantwoorden, software schrijven/keukens plaatsen/webpagina’s designen/mensen verzorgen/… Er zijn mensen die hier zeer goed in zijn, dit zeer graag doen, en inderdaad, zonder hen gebeurt er niets!
 • Aan je bedrijf werken is: toekomst uitdenken, aan je imago werken, denken in termen van groei, dromen, procedures uitwerken, innovatief zijn, …

Als je graag IN een bedrijf werkt, start dan zeker geen bedrijf op. Enkel door AAN je bedrijf te werken, groei je.

HOE VOORKOMEN DAT JE ALS BEDRIJFSLEIDER TE VEEL IN JE BEDRIJF WERKT?

Handel alsof je bedrijf 100 keer groter is. Je bent een startup, met 2 mensen in dienst? Wel, handel alsof je een bedrijf met 200 mensen leidt. 200 werknemers kunnen je niet allemaal dagelijks komen vragen stellen over hun werk on the field. Indien dat zo zou zijn, dan was je 24/24 bezig met brandjes blussen. Alleen door te gaan handelen alsof je bedrijf 100 keer groter is, kan je ook effectief uitgroeien tot een bedrijf dat 100 keer groter is dan het vandaag is. Je bedrijf kan als het ware gaan groeien zonder dat jij er meer uren in moet gaan werken. Het is scalable. Zolang jij je gaat bezighouden met de day to day taken van je bedrijf, ben je niet scalable, want groei in je bedrijf zou dan gelijk staan aan meer uren werken. En er zijn maar 24 uur op een dag.

Wat is uw mening?

Write a Comment

Comment