in personal development, products / boostrapping

Minder uren werken, meer gedaan krijgen

time-management-clock

Ik ben de laatste tijd bewust minder uren gaan werken. En toch krijg ik meer gedaan. Euh? Jawel…

IK WERK MINDER, EN KRIJG MEER GEDAAN

Hoe? Zeer simpel.

Mensen zijn rare beestjes. Hoe meer tijd ze hebben voor een bepaalde taak, hoe trager ze aan die taak werken. “Tijd genoeg.”, “Dat doen we later wel”, “Eerst nog even Facebook checken”, enzovoort. Bijvoorbeeld:

  • Je moet een examen afleggen aan het einde van het schooljaar. We zijn nog maar in de maand september. Tijd genoeg!
  • Het is weekend. Je hebt je voorgenomen het gras af te doen, een karwij van een uurtje. En toch neemt dit gebeuren een hele voormiddag in beslag.
  • Je hebt van je baas de opdracht gekregen wat onderzoek te doen, zonder deadline. Een werkje waarvan jij goed weet dat het eigenlijk maximum 1 dag in beslag neemt. En toch doe je er bijna een week over! Emails nalezen, met je collega’s overleggen, even een koffie zetten om beter te kunnen werken, snel even Tweeten dat je je job graag doet, dan de kaften die je gaat gebruiken voor het onderzoek alfabetisch rangschikken, en ga zo maar door.

Hoe meer tijd je jezelf geeft voor een taak, hoe langer je ook effectief aan die taak werkt. Als je ruim de tijd hebt, ga je jezelf namelijk bezig houden met massa’s onnodige details om de extra uren voor die taak in te vullen. Details die niet nodig zijn. Details waarvan je jezelf wijsmaakt dat ze nuttig zijn, omdat je nu eenmaal jezelf graag wijsmaakt dat je hard aan het werk bent.

Maar wat blijkt? Als je in tijdsnood komt, kan het plots allemaal wel sneller! Dan plots sta je versteld van jezelf, en krijg je dingen gedaan die je nooit had verwacht in een mum van tijd:

  • Dat examen voor het einde van het jaar blijkt een vergissing: plots realiseer je je dat je het examen binnen 1 maand moet afleggen. Je verschiet je een bult, en zet alles op alles in de komende maand. Welnu, de kans is groot dat je slaagt, ook al heb je nog maar een maand in plaats van de oorspronkelijke 9 maand.
  • Je vrouw wordt plots razend omdat je al weken hebt beloofd om het gras af te doen. En wonder bij wonder…kijk eens aan… het gras is binnen de 15 minuten gemaaid!
  • Je zit al 3 dagen research te doen voor je onderzoek, wanneer je baas onverwachts komt zeggen dat de CEO graag de resultaten van het onderzoek deze namiddag op zijn bureautafel had gezien. En hup, je slaagt erin om in een paar uur meer te doen dan in de vorige drie dagen.

Als je plots veel minder tijd krijgt voor een taak, als je in tijdsnood komt, gaat alles als vanzelf. Hoe komt dat?

  1. Je hebt minder tijd, dus ben je verplicht jezelf te focussen op het noodzakelijke. Alle overbodige “tralala” valt dus meteen weg. Waar voorheen elk detail belangrijk leek, voel je nu plots aan wat ├ęcht belangrijk is.
  2. Je laat je ook niet meer storen. Als je tijd teveel hebt is het verleidelijk elke telefoon op te nemen, op elk SMS-je te antwoorden, regelmatig op Facebook in te loggen en je emails na te kijken om te weten te komen “of er niets gebeurd is”. Weet je wat? Als er iets wereldschokkends zou gebeuren, krijg je dat heus wel te horen.
  3. Door een gezonde druk, kan je je beter focussen en raak je in een flow, een gemoedstoestand waarin alles als vanzelf gaat. Je kijkt niet meer naar de klok, je laat je niet afleiden, je bent extra geconcentreerd.

GEEF JEZELF MAAR 6 UUR PER WERKDAG

Als bij wonder zal je merken dat je evenveel gedaan krijgt als in de normale 8 uur. Met als enige verschil dat je 2 uur over hebt. Als je gewoon bent van 10 of 12 uur te werken per dag, limiteer dat dan tot 8 of 10 uur per dag. En daarna: STOP. VERBODEN NOG TE LANGER WERKEN VOOR VANDAAG.

Het resultaat?

Evenveel werk verricht, op 2 uur minder tijd.

Ik gebruik die 2 uur per dag meestal om te gaan fietsen, wat saxofoon te spelen of aan zij-projecten te werken. En jij?

Write a Comment

Comment