Think big

Screen shot 2011-09-20 at 21.29.05

Wat is het verschil tussen topondernemers, CEO’s, staatshoofden, … en “de gewone man”? Hoe komt het dat sommige mensen blaken van zelfvertrouwen, het succes lijken aan te trekken als een magneet, zonder angst een publiek van enkele honderden toespreken, en behandeld worden als razend succesvolle mensen, terwijl anderen leven als een grijze muis?

Ligt hun IQ vele male hoger? Neen. De gemiddelde succesvolle zakenman is niet vele male slimmer dan de gemiddelde werknemer. Hebben ze genoten van meer opleiding? Niet per se. “Topondernemer” is geen vak op school. Meer nog, een hele lijst van top zakenmannen, waaronder bijvoorbeeld Michael Dell (oprichter van Dell) en Richard Branson (CEO van Virgin Group) bezitten niet eens een diploma! Zijn ze fysisch sterker? Natuurlijk niet. Werken ze 24/24 7/7? Ook niet.

Ze zijn niet 100 keer slimmer, groter, meer opgeleid of wat dan ook, maar ze denken 100 keer grootser. They think big. Waar de “gewone man” bij een groot probleem al gauw begint te panikeren, pakken zij de uitdaging met plezier en een brok zelfvertrouwen aan. Krijgen ze het niet opgelost? “So it be…“, denken ze, “…ik heb het tenminste geprobeerd“. Waar de Jan met de pet begint te vrezen indien hij een speach moet geven voor een overvolle zaal bovenop dat podium, denken zij: “Tjah, die mensen in die zaal, dat zijn toch ook allemaal maar mensen. Bovendien gaat die volle zaal ervan uit dat ik succesvol ben, anders zou ik hier niet op het podium staan“. Waar anderen zichzelf voorop stellen om 2 keer zoveel omzet te draaien in het volgende jaar, stellen zij zich voorop om 200 keer meer omzet te draaien. Misschien halen ze maar de helft van die 200 in de realiteit, maar dat is dan toch wel 100 keer meer omzet, in vergelijking met de gemakkelijke 2 keer meer omzet.

Het is natuurlijk eenvoudiger en meer voor de hand liggend om klein te denken. Waarom zou uitgerekend jij het recht hebben om massa’s succes te hebben? Waarom zou jij groots gaan dromen? Neen, je dient te leven zoals een grijze muis. Er is geen reden waarom jij zou recht hebben op een grootse carrière, een topsporter zou kunnen worden, of 20 talen zou kunnen leren. Het probleem is dat velen zo denken. Geloof het of niet, er is meer concurrentie voor jobs op lager niveau, dan er concurrentie is voor jobs op top management level! Weinigen die groots durven te denken, weinigen met genoeg zelfvertrouwen.

Als je ooit grote doelen wil halen, denk dan ook groot. Topondernemers denken niet groots omdat ze een succesvolle onderneming leiden. Ze zijn topondernemer omdàt ze groot denken. Jonge starters die stralen van passie en motivatie om hun grootse doelen te halen, die het meteen groots aanpakken, niet te bescheiden en zich durven smijten, groeien door. Zij die zich afwachtend en bescheiden opstellen, zullen blijven afwachten, hun leven lang.

Denk even na over welke grote doelen jij nog wil bereiken (een berg beklimmen, een onderneming starten, een marathon lopen, je salaris verdubbelen, stoppen met roken, een wereldreis maken, 10 talen leren…) en denk groot. Schrijf je doel op een memo, plak dat op je frigo, en wees overtuigd dat je je doel zal bereiken, en ga er dan voor. Er is nog nooit iets fantastisch gebeurd zonder dat mensen groots gedacht hebben. Think big.

Welke doelen lijken jou op dit moment onbereikbaar? Waarom? Waarom zouden anderen er wel in slagen en jij niet?

Author: Pieter Eerlings

http://www.linkedin.com/in/pietere http://www.last.fm/user/pietereerlings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *