in personal development

Niets doen is nuttig!

Screen shot 2011-09-19 at 08.46.38

Bijna twee jaar geleden nu dat ik mijn job heb opgegeven om me met mijn eigen zaak (en eigenlijk ook mijn hobby) te gaan bezighouden. En dat waren twee interessante jaren. Veel gewerkt. Hard gewerkt. Veel ups (de eerste factuur van 1000 euro verzonden, hoera!) en downs (de eerste brok BTW van 1500 euro betaald, damn!). De eerste klanten. Af en toe tot in de vroege uurtjes gewerkt, maar af en toe ook lekker gaan fietsen in het bos op een zonnige maandagochtend als de rest van wereld in de file staat. Mijn start-salaris in mijn eigen zaak was zo goed als nul (0, zero) euro, terwijl mijn salaris nu richting mijn salaris gaat van toen ik nog werknemer was bij een multinational (alhoewel we er nog niet helemaal zijn).

De eerste twee jaren zijn allicht de twee meest interessante en wispelturige jaren van een startup. En er is altijd iets dringends en te doen. Maar af en toe moet je er eens uit. Vakantie heet dat dan. En volgens mij ziet de ideale vakantie van een jonge ondernemer er als volgt uit:

  • Geen internet, SMS, of GSM. Op verlof had ik (amper) mogelijkheid om op het ineternet te gaan, te SMS’sen of te bellen. Ideaal. Dringende emails? Die lossen zichzelf meestal wel op. Missed calls? Als het écht levensbedreigende informatie is, weet men je wel te vinden via een ander kanaal. Het doet DEUGD (ja, in drukletters) om eens 100% geïsoleerd te zijn van die gigantische informatiesnelweg. Door je af te snijden van internet en telefoon, heb je plots tijd te veel. TIJD TE VEEL. Geen dringende issues, klanten die support nodig hebben of facturen die betaald moeten worden. En met te veel tijd kan je je bezighouden met andere dingen. Zoals…
  • Veel sporten (in mijn geval: wandelen, zwemmen, muurklimmen en fietsen). Door jezelf kapot te sporten, voel je de grenzen van je lichaam nog eens. En geeft toe: wanneer heb jij je nog eens elke dag van de week fysisch kapot gevoeld? Dat doet deugd, neen? Als je kapot gesport bent, slaap je beter, smaakt je eten beter (reuzehonger!), kan je je beter concentreren en voel je dat je leeft.
  • Lekker koken en eten. Een restaurantje kan geen kwaad, maar het is zoveel leuker én lekkerder om tijd te nemen om naar de markt te gaan voor verse producten, op je gemak te koken, en dan lekker gezond te eten. Nét iets meer werk dan die diepvries pizza, maar reuzeleuk als je plots tijd te veel hebt.
  • Lezen. De vakantie is het ideale moment om te lezen over persoonlijke ontwikkeling, groei en ondernemerschap. Je staat letterlijk buiten je dagelijkse leven, en kan nadenken over hoe je leeft en op welke vlakken je nog kan bijgroeien. Sport ik genoeg? Drink ik niet te veel koffie? Doe ik mijn job wel graag? Slaap ik goed? Organiseer ik mijn leven hoe ik het wil, of streef ik vooral prestige en aanzien na door te leven hoe anderen het van mij verwachten? Indien niet, wat kan ik hier aan veranderen? Boeken die ik deze vakantie gelezen heb: “Personal Development for Smart People” van Steve Pavlina, “The magic of thinking big” van David Schwartz, “The e-myth revisited” van Michael Gerber en “The four hour work week” van Timothy Ferriss. Stuk voor stuk klassiekers voor groeiers en ondernemers!

Niets doen is dus nuttig en nodig. Geen mens die het volhoudt om 24/7 efficiënt en effectief bezig te zijn. Te lang in dezelfde routine, en je beseft eigenlijk niet meer waarmee je bezig bent. Je gaat maar door, en verzet veel energie, maar misschien wel op het foute vlak. Stap er af en toe eens uit, denk eens na over datgene waarmee je bezig bent, en stuur bij waar nodig!

Write a Comment

Comment