in products / boostrapping

Jaaromzet = niet belangrijk voor startups!

Screen shot 2010-12-28 at 15.18.10

Ik ben nu bijna 1 jaar bezig met mijn eigen bedrijf Zorros.be en Fikket.com (remember?). Het is nu einde 2010, de eerste resultaten rollen uit de boekhouding. Vele kennissen en vrienden vragen me naar onze jaaromzet. Ze noemen het revenue, omzet of opbrengsten. Een zeer interessant cijfer volgens hen, want daaruit kan je afleiden hoe groot je bedrijf is.

Weet je wat? De grootte van mijn bedrijf interesseert me niet. Wat zegt een jaaromzet van 100K? Niets! Je weet namelijk niet hoeveel kosten er zijn gemaakt. Een jaaromzet van 1 miljoen en 990K kosten? Slecht bezig! Een jaaromzet van 100K en 20K kosten? Goed bezig!

Hoe groot ons bedrijf vandaag is (jaaromzet) interesseert me niet. Hoe productief, efficiĆ«nt en profitable (jaarwinst) interesseert me des te meer…

Je kan je jaaromzet verhogen door verlieslatende projecten aan te nemen. Je winst wordt er echter kleiner van. Je kan je winst zelfs verhogen door MINDER omzet te draaien.

Ik kan me voorstellen dat het er bij mastodonten van bedrijven anders aan toegaat, maar voor starters: focus op je winst, laat je niet verblinden door je jaaromzet. Winst kan je herinvesteren volgend jaar. Jaaromzet niet!

Niet akkoord? Let me know!

Write a Comment

Comment

 1. Niet helemaal akkoord.

  Op winst betaal je veel belastingen. Beter snel herinvesteren, zonder dat de staat nogmaals kan passeren aan de kassa.

  Goede blog!

 2. Bedankt voor je comment!

  Ik snap maar al te goed wat je bedoelt :-)
  En je hebt gelijk! De staat passeert te veel aan de kassa en je moet als startende zelfstandige apen-kunstjes uithalen om een redelijk verloond te worden. BelgiĆ« schept niet echt een start up klimaat…

  Wat ik wou zeggen: als je primaire focus “omzet” is…tjah, dan kan je enorm veel omzet draaien en toch zeer slecht bezig zijn. De primaire focus moet “winst” zijn. Winst die je dan einde jaar BEWUST en VRIJWILLIG kan drukken met extra kosten.

  Voorbeeld:

  Primaire focus omzet:

  1K omzet – 1K kosten = 100K omzet – 100K kosten = 100000K omzet – 100000K kosten
  => je omzet stijgt enorm, de time en effort die je erin stijgt enorm…en toch verdien je geen bal meer.

  Primaire focus winst:

  1K omzet – 1K kosten < 2K omzet - 1K kosten < 3K omzet - 1K kosten => je omzet stijgt amper, je time en effort stijgen amper… en toch maak je meer winst.