in products / boostrapping

De top-3 marketing kanalen voor een webapplicatie en e-commerce websites

Screen shot 2010-12-16 at 18.59.34Je webapplicatie of e-commerce shop maken en online zetten is peanuts. Het echte werk begint wanneer de site online staat. Of dacht je dat de wereld zat te wachten op uw website? Mensen moeten hun kinderen van school afhalen, facturen betalen, eten maken, gaan sporten, hun klanten in de watten leggen of hun vakantie boeken. Het laatste wat men wil doen is naar uw website komen kijken!

Tenzij je natuurlijk een probleem voor hen oplost. Je helpt hen bijvoorbeeld klanten te vinden. Of je vermindert hun administratie. Je vergemakkelijkt hun leven. Of je biedt iets aan wat ze graag morgen aan huis krijgen geleverd. Maar hoe krijg je mogelijke klanten zo ver dat ze op je site belanden? Volgens mij zijn er 3 “must do’s” voor elke ondernemer om potentiële klanten op je website te krijgen. Dit geldt zowel voor startups als voor gevestigde bedrijven.

1 – BLOG, oftewel: toon de wereld (en je klanten) wie de expert is

Maak interessante content aan waarin potentiële klanten geïnteresseerd zijn. Blog over het probleem dat je oplost, blog over alles wat met je core business te maken heeft, blog over de gang van zaken achter de schermen in je bedrijf (klanten zien graag de menselijke kant van je bedrijf), blog over de successen die je boekt, zelfs over eventuele tegenslagen. Door te bloggen, en dat vol te houden, gaat men je zien als een expert en gepassioneerde persoon op een bepaald gebied. Bovendien krijg je er door te bloggen een zeer dikke vriend bij: Google. De Google zoekmotor houdt van nieuwe content. Als Google elke week nieuwe content ziet verschijnen op je blog, is de kans groot dat je voor de zoektermen die het meest in je blog voorkomen na een paar maand op de eerste pagina belandt. Een blog aanmaken kost ook niets.

2 – SEO, oftewel: in de top 3 bij google

Kan je je voorstellen wat er zou gebeuren moest jij voor de juiste zoektermen op nummer 1 staan bij Google? Inderdaad! Zeer veel bezoekers! SEO is een must. Je mag de beste e-commerce website of webapplicatie hebben, veel omzet zal je niet genereren als je geen bezoekers naar je site haalt. Een minimale effort in SEO is een must. Er zijn goede en gratis tools die je een volledig overzicht geven van op welke punten je site qua SEO nog moet verbeteren. Neem desnoods een SEO specialist onder de arm. Ja dat kost geld. Ja dat genereert veel meer geld op termijn.

3 – nieuwsbrief, oftewel: laat elke maand wat van je horen

“Je komt toevallig op een website over een onderwerp dat je interesseert. Je scant snel doorheen de pagina. Best interessant! De website geeft je toegang tot een gratis PDF boekje over dit onderwerp. Je geeft je email om het boekje in de mailbox te krijgen. Je krijgt telefoon van je baas, of je even kan langskomen op zijn bureau. Je sluit het venster en vertrekt naar zijn kantoor.”

Wat is de beste zet uit het voorgaande?

Juist! De eigenaar van de website heeft je email adres. Regelmatig kan hij je op de hoogte houden over een onderwerp dat je interesseert…én op die manier herinnert hij je aan zijn bestaan, zijn merk, zijn product, zijn bedrijf. Je krijgt meer en meer vertrouwen met het bedrijf, met de producten. Eventueel ga je zelfs over tot aankoop van het een of ander.

Write a Comment

Comment

  1. Hei Dimitri, bedankt voor je comment!

    Klopt volledig! Vergt veel tijd, moeite, en vooral geduld. Maar net door die extra moeite denk ik dat je als bedrijf / startup / website razend interessant wordt…

Webmentions

  • Tweets that mention De top-3 marketing kanalen voor een webapplicatie en e-commerce websites / Over online software, webapplicaties en web startups -- Topsy.com December 16, 2010

    […] This post was mentioned on Twitter by Dimitri Van de Putte, Pieter Eerlings. Pieter Eerlings said: De top-3 marketing kanalen voor websites http://bit.ly/h0Zego #in […]