in products / boostrapping

Prijszetting voor webapplicaties en online software

Je hebt een webapplicatie ontwikkeld, of hebt het idee er een te ontwikkelen. Bijvoorbeeld een stukje software dat de administratie van een KMO vereenvoudigd, een soort LinkedIn voor amateur en semi-prof voetballers, of een online database met nuttige informatie voor architecten. Alleen…hoe moet je je prijs bepalen? Waar moet je op letten? Enkele tips.

Hou de prijzen eenvoudig

Mensen houden niet van complexe berekeningen en ingewikkelde formules. Het liefst doen ze zo weinig mogelijk moeite doen om van je software gebruik te kunnen maken. Hou het bij een eenvoudig schema met enkele formules waaruit ze kunnen kiezen, naargelang gebruik of functionaliteiten die ze gebruiken. Men spreek wel eens over de “paralysis of choice“, het fenomeen waarbij mensen niet meer weten wat te kiezen indien ze te veel keuzes hebben, en uiteindelijk afhaken. Apple heeft dit goed begrepen. Ze geven de klant maar een paar alternatieven, waardoor het kiezen minder complex en verwarrend wordt. Minder twijfel, minder verwarring, een eenvoudiger en aangenamer aankoopproces.

apple-product-iine

Maandelijkse betalingen

Cash is king. Als startup kan je niet al te lang wachten op je geld. Hoe sneller je kan beginnen factureren, hoe beter. Dit is niet enkel een financiële kwestie, het is ook goed voor je motivatie (“Yessss, eerste factuur de deur uit!“). Maandelijkse betalingen zorgen ervoor dat de bedragen die eindgebruikers betalen, vrij klein zijn. Ze zullen dan ook minder lang twijfelen om de credit card boven te halen. 19€ per maand is niets voor een KMO. Maar met 50 klanten aan 19€ kom jij misschien rond de eerste maanden! Zulke bedragen zijn bovendien het soort bedragen waarvoor geen handtekening nodig is van een of andere directeur. Hoe “impulsiever” je de aankoop kan maken, hoe beter!

Hop on, hop off

Laat klanten toe altijd en onvoorwaardelijk hun abonnement op te zeggen. Dat maakt opnieuw de instapdrempel veel lager. Wie is er graag voor lange termijn aan iets gebonden in deze veranderlijke wereld? Zappos.com, een online schoenenwinkel, is groot geworden door de klant volledig gratis en onvoorwaardelijk de schoenen te laten terugsturen indien ze niet helemaal tevreden waren. Dat maakt de drempel tot aankopen zeer laag. En ik hoef u niet uit te leggen dat de kans klein is dat vrouwen schoenen terug sturen eens ze ze hebben gepast.

Wat is je webapplicatie waard?

Vetrek niet vanuit een kosten plaatje, maar vanuit een waarde-plaatje: welke waarde heeft je product voor een klant? Bespaar je een aannemer 2 dagen werk per maand door een eenvoudige administratieve software? Als je weet dat een aannemer 600€ per dag vraagt aan zijn klanten, dan kan je afleiden dat je software theoretisch 1200€ per maand waard is voor die aannemer. De aannemer is dus in theorie maximaal bereid 1200€ te betalen voor je product. De kans is groot dat de kosten per gebruiker veel lager liggen dan 1200€. Het is verstandiger je prijs af te stemmen op de waarde-perceptie van de klant, dan op je kostenplaatje. Meer hierover in mijn vorige post “de juiste prijs voor dummies“.


Waarop heb jij vooral gelet bij het zetten van je prijzen? Welke goede of slechte ervaringen heb je? Je comments zijn welkom!

Write a Comment

Comment

  1. Nuttige opmerkingen over mogelijke start ups. Wel is innovatie en creativiteit in deze wel een belangrijke factor. Vaak zijn mensen je nou eenmaal voor het bepaalde dingen op de markt zetten. Zo is er ook nog eens de concurrentie factor waarmee de prijs die je de klant aanbiedt niet alleen zal beoordeeld worden op basis van kwaliteit maar ook op basis van prijszetting van concurrenten.

  2. @cas je hebt gelijk wat betreft de concurrentie factor. Het zal wel invloed hebben op de prijszetting. Waarom zou een bedrijf jou uitkiezen als die het bij iemand anders goedkoper kan krijgen? Dus het hangt er ook in grote mate van af wat voor product je aanbiedt.

  3. Klopt! Bij producten waarvoor reeds een gangbare prijs is ingesteld door concurrenten, zal je ook hiermee rekening moeten houden. Je kan je dan positioneren t.o.v. je concurrentie (goedkoper, duurder maar beter, …).

    Bedankt voor de reactie!

Webmentions

  • Tweets that mention Prijszetting voor webapplicaties en online software / Over online software, webapplicaties en web startups -- Topsy.com October 26, 2011

    […] This post was mentioned on Twitter by Zorros, Pieter Eerlings. Pieter Eerlings said: Prijszetting voor webapplicaties en online software http://bit.ly/e38DaC #in […]