in products / boostrapping

10 voordelen van online software en webapplicaties

Screen shot 2010-12-12 at 01.45.43

Ik ben ervan overtuigd dat er nog veel ruimte is voor nieuwe en innovatieve online software. Nog veel te veel processen worden “offline” gedaan, waardoor niet al het potentieel uit de software wordt gehaald. De eerste software dateert uit het pre-internet tijdperk. Echter, het internet heeft de wereld fundamenteel veranderd. Ook op gebied van applicaties en software zijn er dus enorme verschuivingen aan de gang. Het klassieke voorbeeld is MS Office, dat velen al vervangen door de online variant Google Docs (http://docs.google.com) . Noem het hoe je wil: SaaS (Software-as-a-Service), “in the cloud”, “web applicaties”, “online software”, hier de voordelen van online software ten opzichte van klassieke software:

 1. Geen installatiekosten: je hoeft je software niet meer op CD’s te branden en te verschepen naar je klanten. Geen installatie- en distributiekosten.
 2. Goedkope updates: je kan je software wekelijks updaten met bugfixes en nieuwe funtionaliteiten zonder je klanten lastig te vallen met updates die ze moeten installeren.
 3. Interessante data en statistieken: alle data van alle gebruikers zit niet verspreid over verschillende computers, maar in één grote online databank. Daardoor wordt het veel makkelijker om interessante rapporten en statistieken overheen alle geaggregeerde data te runnen.
 4. Eenvoudig instapmodel voor eindgebruiker: omdat je software online staat, hoef je potentiële klanten enkel maar een demo account aan te rijken om ze kennis te laten maken met je web applicatie. Dit maakt de instapdrempel bijzonder klein!
 5. Geen gecrashte hard disks of verloren backups: Iedereen kent het probleem wel van een computer die het plots niet meer doet. Al je bestanden kwijt? Niet als je online software had gebruikt, want dan zoek je gewoon een interentverbinding op en je kan weer aan de slag.
 6. Het enige wat je nodig hebt is een browser: Software die niet werkt op Mac of enkel op Windows Vista zijn verleden tijd. Het enige wat je nodig hebt om een web applicatie te gebruiken is een browser en een internetverbinding.
 7. Mogelijkheid tot samenwerken: Het spreekt voor zicht dat het veel eenvoudiger is om met verschillende gebruikers samen te werken op dezelfde data of software indien die software online zit.
 8. Mogelijkheid tot integratie met andere software: Twee offline software programmas die niet op dezelfde computer runnen, kunnen moeilijk met elkaar integreren. Dat is anders van zodra één van de twee online staat. Hoe meer software er online draait, hoe makkelijker het is om ze te laten samenwerken. De ene web applicatie gebruikt data uit de andere en visa versa.
 9. Makkelijker in- en uitstapmodel voor klanten: online software werkt vaak met een kleine maandelijkse fee. Dit maakt het razend interessant voor klanten, die voor een zeer klein maandelijks bedrag van je software gebruik kunnen maken.
 10. Snelle implementatie: met de nieuwe web technologie, standaarden, web frameworks zoals Ruby on Rails, kunnen web applicaties in een mum van tijd en voor een zeer schappelijk budget online gebracht worden.

Write a Comment

Comment

Webmentions

 • Zorros » SaaS (Software as a Service): waarom, wanneer (niet)?

  […] ‘Sofware as a Service (SaaS). Voor een overzicht van de voordelen van SaaS verwijs ik graag naar een artikel van Pieter Eerlings (mede-oprichter van […]

 • “Sinds onze upgrade naar Windows 7 werkt het niet meer” | Bedrijfsprocessen automatiseren

  […] een volledig overzicht van de voordelen van online soft verwijzen we graag naar de blog van Pieter van Zorros. Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink. ← […]

 • SaaS (Software as a Service): waarom, wanneer (niet)? | Bedrijfsprocessen automatiseren

  […] ‘Sofware as a Service (SaaS). Voor een overzicht van de voordelen van SaaS verwijs ik graag naar een artikel van Pieter Eerlings (mede-oprichter van ons software bedrijfje […]