Je hoeft heus niet de volgende Google of Facebook te worden

Ik hoor regelmatig mensen die me hun meest wilde plannen komen vertellen over het meest geniale idee. Een idee waar allicht de hele wereld op zit te wachten. Het zou dan ook geen moeite mogen kosten om 1000 gebruikers te halen in de eerste maand, en 1 miljoen in het eerste jaar. Vervolgens het boeltje verkopen, 1 miljard opstrijken, en voor de rest van je leven cocktails drinken op je jacht. Ze hebben ambitie om de volgende Facebook of Google te worden. En grote ambities zijn natuurlijk mooi…alleen…

Alleen, van de duizenden web startups die per jaar beginnen, wordt er nog niet één half zo groot als Google of Facebook. Indien je wereldwijd mikt, het je doel is om miljarden omzet te draaien en door iedereen gekend te zijn, dan is de kans zeer groot dat je ontgoocheld en volledig uitgeblust strand. Door je ambities onrealistisch hoog te leggen, raak je enkel gedemotiveerd.

Je kan heus goed je boterham verdienen door je te beperken tot een veel kleinere niche markt. Een markt waarin er veel minder spelers zijn dan “de wereld”. Een markt waarin niet iedereen je zal kennen. Een markt die duizenden of zelfs miljoenen malen kleiner is dan de markt van Google en Facebook. Het is zelfs enorm verstandig om je bewust niet op een te grote markt te richten. Een kleinere niche markt heeft namelijk veel minder concurrentie, aangezien er minder te rapen valt. Als je een product maakt dat gericht is op één duidelijk afgebakende niche, wordt je bovendien razend interessant voor die welbepaalde niche. De kans is dus reëel dat 90% van die nichemarkt van je product gebruik zal gaan maken.

Het is met andere woorden veel realistischer om 90% van een markt met een grootte van 50.000€ per maand in te palmen, dan 0,001% van een markt met een grootte van enkele miljarden € per maand.

Enkele voorbeelden van niche markten: een online invoice applicatie voor ASP.NET programmeurs, een website specifiek voor senioren, een GSM operator met focus op mobiel internet, een online registratie software voor professionele evenementen, een site waar restaurants hun eigen site kunnen samenstellen, een hosting bedrijf dat zich specifiek op Ruby on Rails hosting richt, …

Wat is jouw ervaring? Heb je een sterk voorbeeld van een niche product?

darts

Author: Pieter Eerlings

http://www.linkedin.com/in/pietere http://www.last.fm/user/pietereerlings

1 thought on “Je hoeft heus niet de volgende Google of Facebook te worden”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *