in products / boostrapping

Doe iets met je business idee!

start met je idee

Je zit met een idee in je hoofd, maar je bent niet 100% zeker of het zal aanslaan. Dan toch maar niet? FOUT! Je zal nooit 100% zeker zijn of je idee zal aanslaan. Zelfs met het grootste gat in de markt, de beste marktstudie en miljoenen euro’s investeringskapitaal ben je niet zeker of het iets wordt. Als je wacht tot je 100% zeker bent alvorens je je volledig geeft, dan kan je blijven wachten. Start er nu mee: al doende leert men.

Je weet pas zeker of je idee aanslaat of niet, als je ook effectief start. En dat hoeft niet meteen groots te zijn. Een eenvoudige beta-versie van je web applicatie online brengen, of gewoon enkele gedetailleerde screenshots voorleggen aan 50 potentiële gebruikers, zegt al veel meer dan 50 A4-tjes vol theoretische marktstudies. Het komt er op een bepaald moment (en liever vroeg dan laat) op aan om concreet te worden en te doen. Focus je op de core functionaliteit van je idee, en maak die op een of andere manier concreet en tastbaar. Breng dat naar de markt. Maak die “echt”. Het je een online facturatie-software voor aannemers in gedachten? Maak enkele concrete screenshots in Photoshop, en toon die aan 50 aannemers. Je kan er van uit gaan dat hun feedback representatief zal zijn voor de hele aannemers markt. Aan hun opmerkingen en enthousiasme kan je de vraag naar je toekomstige product “meten”. Wil je muziekinstrumenten online gaan verkopen in Benelux? Start met 200€ Google Adwords op “online muziekwinkel” en al zijn varianten. Potentiële kopers die erop klikken komen op een eenvoudige maar professioneel ontworpen webpagina terecht, met 3 zaken op. In het groot uw logo en naam, daaronder een boodschap dat de muziekwinkel volgende maand online komt, en een groot veld om hun email adres in na te laten. Door het percentage aan clicks en het aantal ingegeven email adressen op te volgen, meet je als het ware de concrete vraag naar je product. Telkens komt het er op aan concreet te zijn, iets “echt” te doen, waarbij je oog in oog met de markt en potentiële klanten staat. Start met interactie en conversatie met potentiële klanten, bouw een eerste zeer primitieve versie van je product, of enkele concrete screenshots. Vaak is de eerste stap de moeilijkste, maar eens die genomen gaat de bal aan het rollen.

Wat kan er vervolgens gebeuren?

  • In 40% van de gevallen merk je inderdaad dat er vraag is voor je product, en dat je vrees ongegrond was. Je hebt bovendien al de eerste contacten met potentiële klanten gelegd, en kan verder bouwen op deze klantenbasis. Omdat de eerste stap al gezet is, zijn de volgende stappen minder moeilijk. Go!
  • In 40% van de gevallen merk je dat er geen directe vraag is voor het product zoals jij het op de markt had gebracht. Maar door de vele feedback merk je dat de markt op zoek is naar een lichte variant van wat jij in je hoofd had. Geen probleem: schaaf lichtjes bij, vraag weer feedback, en itereer tot je iets heb waar vraag voor blijkt. Go!
  • In 20% van de gevallen merk je dat er met je idee of product niets aan te vangen valt. Dan kan je enkel blij zijn dat je zo vroeg naar de markt bent gestapt. Anders had je misschien maanden werk gestoken in een product vol toeters en bellen, waar echter geen vraag naar was.
  • (Eerlijk toegeven: deze percentages zijn niet wetenschappelijk onderbouwd, maar na het lezen van vrij veel boeken over start-ups, en met mijn beperkte ervaring en de verhalen van andere starters, schat ik dat met 4/5 van de ideeën iets te doen valt als je bereid bent ze bij te schaven, en 1/5 niet genoeg om in een echte business om te zetten.)

Conclusie: indien je een idee hebt en al lang aan het twijfelen bent: start, en stuur onderweg bij. Je moet ergens beginnen. Het zal nooit het perfecte moment zijn om te starten. Binnen 6 maanden krijg je een mooiere firmawagen, dus toch nog even blijven? Je bent van plan de verhuizen, dus niet het geschikte moment? Je hebt net promotie gekregen, en je voelt je verplicht trouw te blijven aan je werknemer? Nooit zullen alle lichten tegelijk op groen staan.

Laat ons nu even uitgaan van het slechtste scenario van de 3: je idee blijkt een totaal onrealistisch idee (20% van de gevallen). Dan nòg heb je er voordeel aan gedaan. Het was geen verloren moeite. Je hebt geleerd hoe je feedback kan bekomen van klanten, hoe je je website optimaliseert voor SEO, je bent er technisch op verbeterd, je bent in contact gekomen met enkele web developers of web designers, je hebt een een netwerk opgebouwd, je hebt geleerd hoe je moet pitchen, je weet waar je je business-kaartjes kan laten drukken, je hebt wat geleerd over prijszetting, basis boekhouden, je hebt misschien al een BTW nummer, je hebt fouten gemaakt die je volgende keer niet meer zal maken, je hebt misschien maar al te goed begrepen waarom je idee niet heeft gewerkt, je hebt een hoop ervaring opgescharreld die je niet op de Hogeschool, Universiteit, of bij je werkgever kan leren. Bijgevolg wordt het stukken makkelijker om je volgende idee veel effectiever en efficiënter van de grond te krijgen, en je krijgt er een betere “neus” voor nieuwe ideeën door.

Diegenen die al gestart zijn zullen me gelijk geven als ik zeg dat ze, net door de stap te zetten, enorm veel hebben bijgeleerd (of hun start-up nu een succes is of niet). Ze zullen me ook gelijk geven dat ze af en toe tegen de muur zijn gelopen, maar dat die fouten de beste leerschool waren voor ondernemen. Diegenen die nog niet gestart zijn: doe NU iets concreet met je idee: bel 20 kandidaat klanten op voor een vrijblijvend gesprek, zet een eenvoudige website online, maak business-kaartjes en ga naar een ondernemersbeurs. Uit die eerste stap volgt de rest normaal gezien vanzelf. En laat me binnen 6 maand weten of je blij bent dat je de stap hebt gezet of niet.

http://blog.eerlings.com/index.php/2010/06/24/verkoop-een-oplossing-voor-een-probleem-geen-toeters-en-bellen/

Write a Comment

Comment

Webmentions

  • Zorros » De juiste prijs voor je product – voor dummies

    […] DOE IETS MET JE BUSINESS IDEE! WAT IS UW DROOMJOB? […]

  • Tweets that mention Het verhaal van mijn web startup – Pieter Eerlings » Blog Archive » Doe iets met je business idee! -- Topsy.com

    […] This post was mentioned on Twitter by NicolasFrenay, Pieter Eerlings. Pieter Eerlings said: Doe iets met je business idee! http://bit.ly/atWRvU #in […]