in products / boostrapping

Hoe een juiste naam kiezen voor je startup?

Screen shot 2010-09-14 at 18.34.06

Een juiste naam kiezen voor je nieuwe bedrijf of product. Lijkt niet makkelijk. Velen weten niet waar of hoe te beginnen. Wat moet je erover weten, hoe begin je eraan, en wat is echt belangrijk?

Meteen to the point: een bedrijfsnaam is veel minder crutiaal voor je startup dat je denkt. Het is NIET de bedrijfsnaam die je zal maken of kraken. Meer zelfs: je kersverse bedrijfsnaam doet er niet toe. Neen, je hebt niet fout gelezen. Ik zeg vol overtuiging: “JE BEDRIJFSNAAM DOET ER NIET TOE“. Of je je startup nu Apple, Banaan, Bom, Pim, Pam, Pet, Snor, Jos, Karim, Snooze of Google doopt, op het moment van het kiezen van de naam voor je nieuwe startup, doet het er allemaal niet toe.

Ja, achteraf is het makkelijk zeggen dat Apple en Google geniaal gekozen namen zijn. Maar stel jezelf eens de vraag of deze namen op de dag van de oprichting even goed klonken. Denk je dat iemand ooit heeft gezegd bij de oprichting: “Amai zeg, Google, zò ne goede naam. Dàt wordt vast een wereldbedrijf“? Natuurlijk niet! Sommige bedrijven presteren buitengewoon goed, en daaròm is hun bedrijfsnaam een gevestigde waarde geworden. Ze hebben letterlijk “naam gemaakt”. Nù vind iedereen “Google” en “Apple” een goede naam. Echter, op het moment van oprichting deed de naam er helemaal niet toe.

Dat wil niet zeggen dat je geen goede of slechte namen kunt hebben. Er zijn in mijn ogen maar 2 echte criteria waaraan je nieuwe bedrijfsnaam moet voldoen: eenvoudig en beschikbaar.

Eenvoudig

Hiermee bedoel ik dat de naam eenvoudig te schrijven, spellen en onthouden moet zijn. Mensen die de naam voor de eerste keer horen moeten zich niet afvragen hoe je de naam schrijft. En de naam moet gemakkelijk te onthouden zijn. Typisch geldt hier: hoe korter de naam, hoe eenvoudiger. “Schwolders” is dus GEEN goede naam. “Bam” wel. Zeg aan een vriend dat je bedrijf “Bam” heet, en je kan er van op aan dat hij die naam nooit meer vergeet. Ook al mag je “Bam” zelf wat raar klinken vinden, het is een goede naam, want: eenvoudig, kort, geen misverstanden omtrent spelling.

Beschikbaar

De URL met je naam in moet online beschikbaar zijn. Je kan je niet veroorloven dat je je bedrijf “Bam” doopt, en dat zowat elke domeinnaam met combinatie “Bam” in reeds genomen is, zodat je uiteindelijke adres iets wordt als “www.2-bam-company.eu”. FOUT! Je bedrijfsnaam, of iets zeer dicht bij, moet nog beschikbaar zijn als domeinnaam. Het eerste wat mensen doen als ze meer informatie over een bedrijf willen, is er online wat informatie over opzoeken. Zorg er dan ook voor dat je domeinnaam gelijk is aan, of zeer dicht leunt bij je bedrijfsnaam. Er zijn domain name suggestion tools , online tools die je hierbij een handje kunnen helpen.

En nu?

Voor de rest zijn er volgens mij niet veel regels die bepalen of de naam slecht of goed gekozen is. Het hangt af van persoonlijke smaak, omstandigheden, de business waarin je zit, en de voorkeuren van je vrienden. Over vrienden gesproken: je doet er inderdaad goed aan eens te polsen bij je vrienden naar wat zij van je naam vinden. Maar geloof me: indien je nagaat bij 1001 contacten, krijg je 1001 verschillende meningen. Hang er dus niet tè veel belang aan, en kies vooral zelf. Eens gekozen begint het werk. Dan is het aan jou om die naam te “maken”.

Welke naam heb je gekozen? Of over welke naam twijfel je nog? Laat het me weten!

Write a Comment

Comment

 1. Eerst en vooral bedankt voor de vele inzichten en posts op deze blog. Echt interessante lectuur.

  Naast eenvoudig en beschikbaar zou ik nog een derde criteria willen toevoegen. Namelijk een naam kiezen die niet in de buurt ligt van een mogelijke concurrent. Zodat verwarring niet echt mogelijk is als mensen je bedrijfsnaam verkeerd typen in bv Google.

  Het is trouwens altijd een goed idee om je keuze eens te testen in Google. Als je dan merkt dat een mogelijke bedrijfsnaam dichtbij de naam van een ander bedrijf, die in een gelijkaardige branche zit komt dan kies je beter een andere naam.

 2. Vooral de tweede vind ik belangrijk, wil je graag internatinaal gaan, denk dan zeker aan de .com, wil je het enkel in Belgie waarmaken is eigenlijk een .be en eventueel een .eu voldoende.

  Dit heeft ons toch doen beslissen, nadat we een idee hadden meteen de beschikbaarheid getest, als dat niet vrij was, veegde we dat idee meteen van tafel.

  • @joren: true…zo meteen je een goed idee hebt doe je er goed aan dat meteen te testen! (Zo kiezen wij onze namen inderdaad ook altijd.)

 3. Ik ben net op zoek naar zo een korte en beschikbare naam. Het lijkt zo makkelijk maar het blijkt toch moeilijker dan het is voor mij!
  Iedereen die een idee heeft mag het mij gerust laten weten! Ik zal je zeer dankbaar zijn…. ;)
  Je mag gerust mijn naam intikken op linkedin voor meer informatie. Ik bied coaching en training aan particulier en bedrijven.