in products / boostrapping

Wat zijn “sunken costs”?

Screen shot 2010-09-02 at 12.26.25

“Sunken costs” (of gezonken kosten) is een economisch begrip dat slaat op kosten die al gemaakt zijn, en niet meer ongedaan kunnen worden. Aangezien deze kosten reeds gemaakt zijn, en onomkeerbaar zijn, mag je er rationeel gezien, geen rekening mee houden. Klinkt logisch, toch zijn “sunken costs” vaak een valkuil in economische beslissingen. Een voorbeeld.

Je wil een website laten ontwikkelen. Die laat je ontwikkelen door web agentschap ACB. Ze vragen je €1000 voorschot, en €9000 bij oplevering. Je betaalt de €1000 euro, en het web agentschap ABC begint aan de ontwikkeling. Echter, de dag nadat je de €1000 hebt betaald, kom je web agentschap XYZ tegen, dat veel meer ervaring heeft in het bouwen van web sites, hun enthousiasme druipt er vanaf, en ze hebben zeer goede referenties. Ze laten je bovendien weten dat ze voor €8500 een identieke website kunnen bouwen dan de door ABC beloofde website.

Emotioneel gezien zijn vele mensen geneigd om tòch met ABC verder te gaan. Ze hebben daar immers al €1000 voorschot betaald. En die wil je toch niet kwijt! Echter, die €1000 zijn “sunken costs”, je bent ze kwijt, en ze zijn onomkeerbaar! Face it! Wat je ook doet, ABC of XYZ, je bent die €1000 kwijt. Dus rationeel gezien staat de teller weer op nul. Je hebt nu twee keuzes:

  • €9000 betalen bij ABC voor de oplevering door een minder ervaren webagentschap
  • €8500 betalen bij XYZ voor de oplevering door een meer ervaren webagentschap

Alhoewel de emotionele band met de verloren €1000 blijft bestaan, en het “pijn doet” die band door te knippen, kies je toch maar beter om het voorschot te negeren, en in zee te gaan met XYZ. Hou hiermee rekening bij je volgende (economische) beslissingen.

Heb jij al ervaringen met een juiste / foute beslissing rond “sunken costs”? Laat het me weten!

Write a Comment

Comment