in products / boostrapping

Een crappy product op de markt? Doen!

Breng je product snel op de markt. “Hoezo” hoor ik je denken? Maar het is nog niet af? Het is nog niet perfect! Ik had er graag nog veel toeters en bellen aangehangen?! We hebben nog geen stress-testing en performantie-optimalisatie gedaan!

SO WHAT!

Denk je dat je op dag één van de lancering 1000 bezoekers over de vloer gaat krijgen (tenzij je Steve Jobs heet of Google bent)? Is die performantie-optimalisatie dan echt wel nodig? En denk je dat je product ooit perfect zal zijn? Denk je dat je product ooit af zal zijn, zodat het nét die functionaliteiten bevat die de eindgebruiker wil? Wat voor zin heeft het je product tot in de fijnste details bij te schaven, fine te tunen, te optimaliseren, te herwerken, opnieuw bij te schaven … om het dan uiteindelijk op de markt te brengen, en er misschien niemand mee te bereiken. Omdat de dingen die jij dacht dat zo belangrijk waren, misschien helemaal niet belangrijk zijn!

=> FAIL!

Is het niet veel belangrijker om iets zeer eenvoudig en onvolmaakt op de markt te brengen, zelfs al is het “crappy”, hiermee naar 5 vrienden-kenissen-mogelijke-klanten te stappen, en hen feedback te vragen over je nieuwe idee / product? Dat er nog schoonheidsfouten inzitten, dat je applicatie nog geen integratie met Facebook voorziet, dat de applicatie nog geen 1000 parallelle sessies snel kan afhandelen is op dit moment nog niet belangrijk. Het belangrijkste is een betaversie van je product online te brengen, om op die manier 3 dingen te bekomen van “de markt”:

 1. feedback
 2. feedback
 3. feedback

Feedback over je idee, feedback over je business model, over de toegevoegde waarde van je product volgens de klant (niet volgens jezelf!), over de gebruiksvriendelijkheid, over de functionaliteiten, over de naam van je product, over je logo, over je nichemarkt. Gebruik die feedback. Denk erover na. Opnieuw: de markt weet het best wat ze wil, niet jij.

Werk in iteraties (‘release early, release often’)

 1. Launch van je allereerste, crappy, onvolledige versie. Meteen online? Ja, meteen online! Zodat Google je alvast kan beginnen indexeren.
 2. Ga naar vrienden-kenissen-mogelijke-klanten van je, vraag feedback. Verkoop hen geen product, probeer hen niet te overtuigen hoe geniaal je web applicatie wel is! Vraag gewoon feedback.
 3. Verwerk die feedback in je product
 4. Launch van je tweede, minder crappy versie.
 5. Feedback. Van dezelfde of andere mensen.
 6. Verwerk feedback in je product
 7. Launch
 8. Feedback
 9. Launch
 10. Feedback

Na iteratie 20 zou je de markt, de klanten, je idee, je business model al veel beter onder de knie moeten hebben, en zal de gebruiksvriendelijkheid en de functionaliteit van je applicatie erop vooruit zijn gegaan. Ondertussen heb je er ook al heel wat supporters en evangelisten bij. Nu kan je tenminste verder met een product waarvan je weet dat de basis goed zit.

Als je idee van in het begin al fout zit, mag je nog de beste webdesigner inschakelen, de meest performante code schrijven, en zoveel Google Adwords kopen als je maar wil: je zal falen! Als je idee juist zit en je een concreet probleem oplost voor een bepaalde groep mensen (je klanten), mag je logo gerust crappy zijn, dan mag je applicatie misschien iets trager dan GMail: je komt er wel. En als je dan begint te merken dat je applicatie trager en trager gaat omdat je al meer dan 500 users hebt, begin dan even met stress-testen en performantie-optimalisatie.

Write a Comment

Comment