Duidelijke targets aub!

Als je ooit op een dag 200 klanten hebt die je maandelijks kan factureren dan zal je ooit op een dag 18500€ per maand verdienen. En als je ooit dat groot project binnenhaalt dan zal je daarna ooit nog grotere projecten binnenhalen en zeer veel geld verdienen en zal alles goed gaan. Leuk voor jou! En je product is toch zo goed en innovatief dat dat wel zal lukken. Toch? We lanceren onze webshop, en dan zien we wel waar we uitkomen. Eens we een goed product hebben kunnen klanten toch niet uitblijven?

FOUT!

Is het niet veel verstandiger om even met de voetjes op de grond te blijven, en voor het eerste jaar van je startup zeer duidelijke en haalbare objectieven te stellen? Als ik binnen één jaar 2500€ omzet per maand wil draaien (hier kan je alvast al boterhammen mee kopen, zij het zonder veel beleg op), dan kan ik best:

  • de eerste maand 1 project binnenhalen, de tweede maand 2 projecten, de derde 5, de vierde 8 enz…
  • de eerste maand elke dag 1 fiest verkopen, de tweede maand elke dag 3, de derde maand elke dag 5, …
  • de eerste maand 15 mensen hebben die komen eten, de tweede maand 50, de derde maand 150, enzovoort

Zet dit even zeer duidelijk op papier voor jezelf, en wees daarbij EERLIJK EN REALISTISCH. Wie help je ermee van te overschatten en alles te rooskleurig voor te stellen? Jezelf alvast niet. Veel tijd hoeft dat niet in beslag te nemen. Bij mij heeft dit 20 minuten geduurd.

Vanaf dan komt het er op aan van die objectieven wekelijks of maandelijks te evalueren. Heb je ze gehaald? Nice, doe zo voort! Zit je eronder? Kijk even hoe dat komt. Misschien heb je te hoog gemikt? Verlaag dan je objectieven en evalueer welke gevolgen dit heeft. Of misschien zijn de objectieven niet te hoog maar heb je een duidelijke en logische verklaring waarom je ze niet gehaald hebt? Stel jezelf de vraag of je jezelf niets voorliegt, en indien je overtuigd bent dat je ze volgende maand alsnog kan halen, ga er dan dubbel zo hard voor volgende maand. Zit je er over? Super! Feliciteer jezelf, en denk even na of je de objectieven voor de komende maanden niet iets hoger kan leggen.

Welke targets hadden jullie het eerste jaar?

Author: Pieter Eerlings

http://www.linkedin.com/in/pietere http://www.last.fm/user/pietereerlings

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *